vagina vulva tips verzorging

5X Zo zorg je goed voor je poes. Nee, niet je huisdier

Gepubliceerd op Cosmogirl.nl

Onderbroekenpraat, we houden het liever voor onszelf. Maar dat hoeft helemaal niet. Als we er niet over praten, kom je er nooit achter dat bepaalde dingen die je dagelijks doet, misschien wel helemaal niet goed zijn voor je vajayjay. Niets om je voor te schamen. We hebben het allemaal!

TREK NA HET SPORTEN EEN SCHONE ONDERBROEK AAN

Als je sport zweet je namelijk uit iedere porie van je lichaam en dus ook down under. Door de vochtige, warme en donkere omgeving is je zweterige onderbroek een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Dit klinkt heftiger dan dat het daadwerkelijk is. Neem voortaan als je gaat sporten gewoon schone undies mee. Even snel omkleden is zo gepiept. Je zult je door dit kleine stukje stof niet alleen direct een stuk frisser voelen, het is ook beter voor je vagina.

DRAAG KATOENEN ONDERGOED

Horen katoenen onderbroeken voor jou in de categorie ‘oma’? En trek je ze alleen aan wanneer het tijd is voor je maandelijkse periode? Logisch. Toch kun je er beter voor kiezen om vaker katoen te dragen. Katoen is een luchtige stof die ervoor zorgt dat je vagina kunt ademen. Dit voorkomt vervelende geurtjes en kans op infecties. Natuurlijk zijn schattige, kanten onderbroekjes veel leuker. Je voelt je daarnaast ook nog eens sexy en vrouwelijk als je ze draagt. Probeer dan te letten op de stof van het kruis. Veel van deze broekjes worden wel van een katoenen kruis voorzien. Kun je echt geen afstand nemen van je supermooie, niet-katoenen lingerie? Bewaar deze dan voor speciale gelegenheden. Zo worden ze zelfs nog specialer.

KIES MINDER VAAK VOOR DE STRING

Een string brengt vanaf het punt waar het tussen je billen glijdt, bacteriën naar het einde van het stukje stof helemaal onderaan. Bij het woord bacteriën moet je niet in paniek raken. Die zitten overal en horen daar ook. Maar ieder plekje heeft zijn eigen soort. Een string brengt ze als het ware dus van het éne plekje naar het andere. Daarom kun je het beste afwisselen tussen strings, hipsters, onderbroeken en andere vormen, om alles even te laten rusten. Als je gevoelig bent voor schimmelinfecties zou het goed hierdoor kunnen komen. Probeer in ieder geval niet met een string aan te gaan slapen. Let it breathe down there.

DRAAG DE JUISTE MAAT

Het dragen van te klein ondergoed kan niet alleen vervelend zijn, omdat je er een muffin top of camel toe van krijgt. Het is ook niet goed voor het gedeelte van je lichaam dat je er zojuist hebt ingepropt. Net als onze eerdergenoemde punten kan ook dit zorgen voor infecties, of in dit geval ook uitslag. Als je ondergoed markeringen in je huid achterlaat is het te klein. Zorg dat je comfortabel ondergoed kiest, ook al moet je dan een maatje groter kopen. Je kruis zal je dankbaar zijn.

STEL JEZELF VRAGEN ALS JE GEVOELIG BENT DAAR BENEDEN

Doe je al het bovenstaande al, maar heb je nog steeds vaak last van infecties of uitslag? Dan kan het ook heel goed komen door het wasmiddel dat je gebruikt. Probeer eens parfumvrij wasmiddel. Hetzelfde geldt voor je douchegel. Bij een blijvend probleem kun je natuurlijk het beste even langs de huisarts. Die weet er alles van en kan je het beste helpen.