Conversietherapie: Wat het is en waarom het verboden moet worden

Je hebt er misschien al van gehoord in het nieuws of via de films Boy Erased en The Miseducation of Cameron Post die onlangs zijn uitgekomen: conversietherapie. Dit is alles wat je erover moet weten én hoe jij kunt helpen het te stoppen.

Gepubliceerd in CosmoGIRL! issue 2, 2019. Blz. 34 t/m 36

Wat is het?

Conversietherapie is een behandeling die wordt toegepast om mensen van
hun seksuele identiteit te ‘genezen’. Zoiets kan natuurlijk helemaal niet, want homo, lesbisch of transgender zijn is geen ziekte. Toch wordt het door veel mensen nog wel zo gezien. Wereldwijd zijn er organisaties die door middel van fysieke en mentale methodes LHBT’ers heteroseksueel proberen te maken. Zo wordt er bijvoorbeeld op ze ingepraat dat queerness evil en zondig is. Sam Brinton, Head of Advocacy and Government Affairs bij The Trevor Project, is een survivor van conversietherapie. Hij liep zowel lichamelijk als geestelijk trauma’s op, doordat counselors hem dwongen naar foto’s te kijken van homoseksuele en heteroseksuele huwelijken. Bij het kijken naar de foto’s van homostellen, kreeg Sam stroomstoten en werd hij verbrand, zodat hij homoseksuele encounters zou linken aan pijn. Holy fook.

84% van de CG! lezeressen weet niet wat conversietherapie is.
BRON: @COSMOGIRL_NL

Gebeurt dit echt?

Ja, helaas wel. Kun je je voorstellen dat je als veertien- of vijftienjarig meisje door je ouders naar counselors wordt gestuurd, die gaan proberen jou te behandelen omdat je lesbisch bent? In Amerika hebben al meer dan 700.000 mensen deze controversiële methode ondergaan, waarvan er 350.000 tussen de 13 en 24 jaar waren. Volgens Brinton blijft conversietherapie zo groot, omdat het in veel verschillende vormen voorkomt. ‘En het is ook moeilijk voor survivors om naar buiten te komen met hun verhaal. We zijn zo getraumatiseerd, dat het heel zwaar is om dat te moeten herleven. Er zijn dus nog steeds mensen die niet geloven dat conversietherapie een echte, schadelijke behandeling is.’

Bestaat conversie- therapie ook in Nederland?

‘We hebben er geen harde cijfers van, maar we krijgen de indruk dat het nog gebeurt’, zegt Philip Tijsma van LHBT- organisatie COC. ‘Er zijn nog steeds allerlei kerken en religieuze genootschappen die beweren dat je op een dergelijke manier je seksuele voorkeur of genderidentiteit zou kunnen veranderen. Dat is echt verschrikkelijk.’ In Amerika promoten dit soort organisaties openlijk hun conversietherapieën. In Nederland daarentegen, lijkt het allemaal secretly te gebeuren. Hoewel de overheid momenteel onderzoekt hoe conversietherapie in Nederland wordt uitgevoerd, worden
er volgens Wielie Elhorst, LHBT-predikant van de Protestantse Kerk Amsterdam, geen fysieke methodes gebruikt zoals in Amerika. ‘Zeker geen shocktherapie, maar wel healings door gebeden, duiveluitdrijving, exorcisme en handoplegging.’ In welke vorm het ook mag voorkomen, ‘het zou niet mogen bestaan’, benadrukt Tijsma. ‘Mensen gaan kapot aan dit soort therapieën. Ze kunnen hierdoor in diepe depressies raken en suïcidale neigingen krijgen. Het is gewoon heel erg slecht en idioot dat het nog steeds gebeurt.’

6% van de CG! lezeressen denkt dat je van biseksualiteit ‘genezen’ kan worden.
BRON: @cosmogirl_nl

Hoelang bestaat dit al?

Even een stukje geschiedenis, want conversietherapie gaat helaas way back. Toen in de negentiende eeuw psychiaters de term homoseksualiteit introduceerden, kwam het oordeel dat deze seksuele geaardheid een ziekte was die behandeld moest worden. Onder andere psychotherapeut Sandor Rado (1890- 1972) geloofde dat homoseksuelen bang waren voor heteroseksuele contacten en dat deze angst veroorzaakt werd door een foute opvoeding. Tja, ze waren nog niet zo open minded vroeger #smh. Al meer dan honderd jaar wordt conversietherapie toegepast en it’s about damn time dat het stopt.

Het einde is in zicht

Vandaag de dag lopen meer dan 80.000 jongeren in de VS het risico om tot conversietherapie gedwongen te worden. Er zijn maar veertien staten waarin het officieel verboden is. Ook in Afrika en landen als China en Vietnam moeten veel mensen deze zinloze en schadelijke therapieën nog ondergaan. Gelukkig komt er wereldwijd steeds meer aandacht voor. In België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje is het in de wet opgenomen dat counselors van conversietherapieën vervolgd kunnen worden. In Nederland is het aanbieden van conversietherapieën helaas nog niet wettelijk verboden, maar daar komt hopelijk snel verandering in nu het onderzocht wordt. Momenteel zijn de enige landen met een verbod op de therapieën Malta, Zwitserland en Taiwan. We hopen dat Nederland en de rest van de wereld snel volgen.

Wat kan jij doen om te helpen?

Als je zelf conversietherapie hebt ondergaan, raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts, zodat hij of zij je kan begeleiden met het verwerken van eventuele trauma’s. Ken je iemand die dit ondergaat of een organisatie die dit aanbiedt, meld dit dan bij de politie, zodat zij er werk van kunnen maken.

LEESTIP: Saving Alex van Alex Cooper
De vijftienjarige Alex groeide op in een mormoonse familie. In de kerk en thuis werd haar geleerd dat God een plan voor iedereen had. Toch voelde ze zich anders. Deze gevoelens explodeerden toen ze Yvette ontmoette en verliefd op haar werd. Ze vertelde het aan haar ouders en toen begon de nachtmerrie.

FILMTIPS:
The Miseducation of Cameron Post

Na de dood van haar ouders trekt Cameron Post (Chloë Grace Moretz) in bij haar conservatieve tante. Zij weet niet dat Cameron op meisjes valt. Wanneer haar tante haar betrapt, wordt ze naar een therapiecentrum gestuurd om te worden ‘bekeerd’. Daar ontmoet ze Jane en Adam, die haar mee op sleeptouw nemen. De film won de Grand Jury Prize tijdens het Sundance Film Festival. Het bijzondere eraan is dat het ook de kant van de mensen toont die niet inzien dat conversietherapie wrong is. Liever lezen? Kan ook; de film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Emily Danforth.

Boy Erased
Jared Eamons (Lucas Hedges) is de zoon van een baptistische dominee in een Amerikaans dorpje. Op zijn negentiende stelt zijn vader hem voor de keuze: conversietherapie ondergaan of verstoten worden door zijn familie. Boy Erased is een Golden Globe nominated verfilming van het waargebeurde verhaal en gelijknamige boek van Garrard Conley. Een must see. Troy Sivan, die ook in de film speelt, zegt tijdens een interview bij Ellen DeGeneres dat hij hoopt dat de film mensen helpt. ‘Dat ze meer leren over homoseksualiteit en conversietherapie en dat ze oppikken dat dit geen nut heeft. En dat er iets verandert, want deze therapieën zijn er nog steeds.’

Emo the Musical
De film Emo the Musical gaat over een conflict tussen de schoolbands Worst Day Ever die emo rock speelt, en de christelijke Hope Group. Peter is lid van Hope Group, maar worstelt met zijn seksualiteit. Hij ondergaat elektroshocktherapie om zichzelf te ‘genezen’. Deze film is nu te zien op Netflix.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s