Khaoulathings over de hijab op de catwalk

Khaoula El Boumeshouli (24) is content creator op Instagram, @khaoulathings. Maar ze staat beter bekend als dé fashion guru als het gaat om modest wear. De eigenaresse van Shop Modiq weet met haar Marokkaanse roots haar statement- hijab altijd te combineren met de westerse street look . CG! vroeg haar haar mening te geven over de hoofddoek als mode trend.

Gepubliceerd in het CosmoGIRL! Beauty & Fashion boek 2018, blz 32 &33


De doorbraak

Halima Aden werd vorig jaar tijdens de wintershow van Max Mara in Milaan in één klap bekend. De reden: het model van Somalische en Amerikaanse afkomst droeg tijdens de show haar hoofddoek. Hetzelfde deed ze bij de show van Alberta Ferretti en Yeezy van Kanye West.

‘Dit was een belangrijk moment voor de mode. Ik ben zelf opgegroeid met weinig rolmodellen in de media- en de modewereld. Dit maakte het voor mij moeilijk om uiteindelijk de stap te zetten naar fashion en te doen wat ik nu doe. Toen ik zag dat Halima Aden voor verschillende fashionshows met haar hijab liep, was ik natuurlijk superblij. Deze doorbraak in de modewereld is een stap verder richting meer diversiteit.’


Hoofdbedekking als accessoire

Nu, een jaar later, lijkt hoofdbedekking het thema van de show tijdens Fashion Week. Tom Ford, Gucci, Alexander Wang, Calvin Klein, Versace, Lanvin, Dior, Chanel, Balenciaga, Marc Jacobs en Marine Serre; allemaal lieten zij de hijab terugkomen in hun catwalk creaties.

‘Ik vind een hijab op de catwalk super inspirerend, zolang het maar representeert waarvoor de hijab staat. Niet als het alleen gezien wordt als mode-item. Bij Max Mara en Albera Ferretti zag je bijvoorbeeld dat de outfits die gedragen werden met een hoofddoek ‘modest’ oftewel bescheiden waren. Daarnaast werden ze gedragen door een model dat ook IRL een hijab draagt. Dat is bij veel merken niet het geval.’


Is het culturele toe-eigening?

Het is een lastig onderwerp om te bespreken. Aan de ene kant is het natuurlijk heel goed dat de modellen die vanuit hun geloofsovertuiging een hoofddoek dragen, deze op de catwalk op kunnen houden. Aan de andere kant is de grote vraag: kunnen modellen die geen moslim zijn dit ook doen vanuit fashion oogpunt?

‘De hijab in de collecties van Max Mara, Alberta Ferretti en Molly Goddard vind ik het mooist, omdat ze hier gedragen worden door modellen die zelf ook een hijab dragen. Voor mij persoonlijk is mijn hoofddoek geen trend en ook geen mode-item, maar een manier van leven en een deel van mijn identiteit. Je ziet nu steeds vaker een hoofddoek in collecties van grote merken. Als de hoofddoek refereert aan die van moslimvrouwen, maar er geen verwijzing of erkenning wordt gegeven aan deze groep vrouwen, of als de tradities ervan niet worden geëerd, vind ik het culturele toe-eigening. De betekenis van de hijab valt dan weg.’


Hooded headscarves

Niet iedere designer lijkt de hoofddoek ook echt als hijab in te zetten. Ze noemen het dan ook een hooded headscarf of sculptural headpiece, zoals in de collecties van Versace en Gucci. Hierin is de hiijab meer gebruikt ter inspiratie. Dat wordt wel vaker gedaan met kleding uit andere culturen. Voorbeelden zijn de harembroek, kimono en tabischoenen. Of wat dacht je van teenslippers?!

‘Ik denk dat designers het ook eerder inzetten voor commerciële doeleinden. Maar ik denk ook dat de modehuizen nu beseffen dat er een grote doelgroep is die vergeten wordt en dat er veel vraag is naar modest fashion. Het is jammer dat deze groep vrouwen nog geen plek heeft gekregen in de mode-industrie. We willen de mode industrie toegankelijk maken en elke vrouw empoweren, maar dat kan alleen als je ook echt iedereen erin betrekt.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s