Kun je me op de gastenlijst zetten?

“Vroeger”, toen ik nog naar de hipste feestjes wilde, vroeg ik altijd aan de mensen om mij heen, ‘Kun je me op de gastenlijst zetten?’. Bruiloften zijn blijkbaar hippe feestjes voor mensen die niet meer uitgaan, maar wel nog graag op een lijst komen te staan.

IMG_6675

Ik was stomverbaasd toen ik voor het eerst de vraag “Mag ik op je bruiloft komen” ten horen kreeg. Was het mijn zusje geweest die dit zou vragen, had ik hard gelachen, want het is vanzelfsprekend dat ik haar erbij wil hebben. Maar het ging om een kennis die ik al een aantal jaar niet had gezien en gesproken. Ik stond met een mond vol tanden te brabbelen en lachte het met een suf grapje weg. Hier was ik niet op voorbereid. Ik verzon ook geen antwoord voor een volgende keer dat dit me zou overkomen. In mijn gedachte was het raar dat dit werd gevraagd en leek het me onwaarschijnlijk dat het een tweede keer zou gebeuren. Laat staan een derde, vierde en inmiddels ben ik de tel kwijt van de hoeveelste keer. Het gebeurt dus blijkbaar wel.

IMG_6676

Het is niet dat wij zo populair zijn hoor. Een korte zoektocht op Google levert boekwerken aan trouwforums met vragen van aanstaande bruiden met dezelfde verassing. Mocht je nu rode wangen krijgen tijdens het lezen omdat jij er zo één bent die zichzelf uitnodigt, don’t worry. Je bent dus niet de enige, maar vraag je wel af of je dit wil blijven doen.

Misschien wordt het puur uit enthousiasme gevraagd, maar waarom zou je op iemands trouwdag willen komen als je niet bent uitgenodigd? Het is HUN dag, blijkbaar heb jij er niets te zoeken anders had er wel een kaartje op de deurmat gelegen. Het klinkt misschien hard, maar er zijn een hoop keuzes die gemaakt moeten worden tijdens het organiseren van een bruiloft. Wij zitten nog maar in onze ‘ontdekkingsfase’ om het zomaar even te noemen. Maar zelfs nu al zit ik niet te wachten op deze awkward situaties. We hebben namelijk nog niet eens een datum, laat staan een gastenlijst.

Inmiddels heb ik mijn antwoord klaar en dat is “sorry wij weten nog niet hoe groot we het doen, maar we houden het waarschijnlijk bij familie en vrienden”. Ik vond het in eerste instantie erg moeilijk om eerlijk te zijn, maar dit is wel belangrijk. Je wil op je trouwdag de mensen om je heen die je lief hebt en niet omdat je het gevoel hebt dat ze er “moeten” zijn. Daarnaast kost iedere gast die komt geld. Afhankelijk van hoe groot je het doet verschillen de kosten. Maar het blijft een feit dat er door de bruid en bruidegom gespaard moet worden en als je tegen iedereen ja moet zeggen, kun je de bruiloft nog wel even uitstellen.

Drie eerlijke antwoorden om het lieve aanbod om op je bruiloft aanwezig te zijn af te slaan:
1. We houden het intiem.
2. De locatie heeft een maximum capaciteit.
3. We weten nog niet wat we gaan doen.

Lees ook Verliefd, Verloofd, Verslaafd aan Pinterest

6 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s