Showtek: “Sporten bevordert gewoon onze creativiteit”

De broers Sjoerd en Wouter Janssen van Showtek zijn de afgelopen jaren hard gegaan, keihard kun je wel zeggen. In een bijzonder korte tijd behoren ze tot de top van internationale dj’s van vandaag de dag. Tijdens een interview bij hun PR bureau Media Nanny vertellen ze openhartig hoe ze zich voelen bij hun succes.

Gepubliceerd op DJ Guide, 19 november 2014

“Overal waar ze house draaien moeten wij staan”, dat was nog niet zo lang geleden de droom van het duo Showtek. De snelheid waarmee deze droom is waargemaakt kunnen ze nog steeds nauwelijks bevatten. “Soms zit ik in de auto en dan denk ik wat kijkt die gast nou heel de tijd. Later realiseer ik me dat hij me misschien herkend heeft. Dat is gewoon grappig. Ik heb heel vaak nog niet door wat voor impact we teweeg brengen. Ik weet nog dat we een keer na een optreden naar de auto liepen. Er was één fan die ons zag staan en die riep toen heel hard “SHOWTEK!!!”. Het halve publiek draaide ineens om en keek ons aan. Ineens zag je een paar honderd man richting de auto rennen en dan trekken ze zo hard aan je armen dat je er gewoon blauwe plekken van krijgt. Dat zijn momenten dat je niet beseft wat er allemaal gebeurd”, aldus Sjoerd, de jongste van het duo.

Beide broers vinden het belangrijk om niet te veel te wennen aan de sterrenstatus. Wouter kan zich nog goed een moment herinneren waarin ze heel graag naar Nederland wilden om de eerste voetbalwedstrijd van Nederland tijdens het WK te zien. “Wij waren in Zweden, maar we zouden onze vlucht missen. We wilden zo graag terug dat ze ons met een helikopter naar het vliegveld hebben laten brengen om onze vlucht te halen. Toen we eenmaal blij op de bank de wedstrijd zaten te kijken dachten we daar aan terug en schaamden we ons een beetje. Maar dat gevoel is heel belangrijk om te relativeren. Ik hoop echt dat we ons altijd zo blijven voelen. Dat zorgt er voor dat we grounded blijven. En natuurlijk genieten we van het sterrenniveau. Maar als je terug bent, is het ook gewoon fijn als je vrienden normaal tegen je praten”.

“Het is heel fijn om te touren, maar soms mis je weleens het gevoel dat je mens bent”

Showtek neemt vakantie

Vanaf januari is Showtek continu op tour geweest. Met de start van ADE nemen ze voor het eerst een paar weekjes rust om op te laden voor hun nieuwe tour door Amerika.“ADE is voor ons gewoon lekker socializen”, zegt Wouter. “Door ons drukke schema is er weinig tijd om mensen te ontmoeten. Zoals bijvoorbeeld van het label Spinnin, terwijl je daar wel heel het jaar contact mee hebt en we notabene gewoon in Nederland wonen. Door ADE kunnen we mooi even met hun zitten om muziek te laten horen en te laten weten waar we mee bezig zijn. Ook willen we van de gelegenheid gebruik maken om fatsoenlijk met de pers te praten, want dat gebeurd niet vaak. Soms snel na een optreden, maar meestal moeten we het uiteindelijk vanwege tijdnood afzeggen. We gaan ook nog wel hier en daar naar wat feestjes om daar ons gezicht te laten zien. Maar we zijn zoveel van huis weg geweest, dat we morgen na de derde dag alweer terug naar Eindhoven gaan om bij onze familie te zijn. Het is heel fijn om te touren, maar soms mis je weleens het gevoel dat je mens bent”.

“We kunnen even langs oma, want die gaat natuurlijk niet mee naar Ibiza”

Sjoerd mist naast zijn familie en vrienden ook veertig plus kaas en drop. Hier heeft hij nog geen oplossing voor gevonden. Sinds dit jaar nemen de broers wel hun familie en vrienden om de beurt voor vijf dagen mee op tour om ze niet te lang te hoeven missen. “Vorige week hebben we nog onze moeder en zussen uitgenodigd in Ibiza. Mijn zus is zo’n lieve schat die dan voor ons allen gaat koken. Nog zo’n voorbeeld, bij het ontbijt pakte ik een stuk stokbrood en die smeerde ik met een zomerse lach vol met Nutella. De hele pot was zowat leeg. Toen kreeg ik echt letterlijk een draai om mijn oren van mijn zus die me er aan herinnerde dat de pot voor heel de familie was. Ik werd zo blij van dat moment, want je raakt eraan gewend dat je alles krijgt tijdens zo’n tour. En nu was ik gewoon weer even met mijn zus, dat is fijn. Maar ook dat we nu een maandje redelijk vrij zijn is super relaxt. We kunnen even langs oma, want die gaat natuurlijk niet mee naar Ibiza. En volgende week kunnen we naar de verjaardag van onze tante, dat gebeurt normaal ook nooit.”

Het geheim van Showtek

De familiemannen besteden niet al hun vrije tijd aan hun familie en vrienden. Ze gaan ook flink aan de slag. “Muziek komt bij ons altijd op de eerste plaats. We besteden dan ook veel van onze vrije tijd in de studio om nieuwe tracks te maken”, reageert Wouter. “Ik maak dan vaak de ideeën en Sjoerd gooit weer heel veel ideeën overboord en luistert naar het technische gedeelte. Maar we bepalen altijd samen wat een goed idee is en wat we gebruiken. Als we het er samen niet over eens zijn, is het blijkbaar niet goed genoeg. Als duo ben je nooit alleen in de studio. Dat is een groot voordeel. Als je alleen in de studio zit zal niemand antwoord geven op je vragen. Nu sparren we constant en hoef je nooit aan je zelf te twijfelen”.

“Het hele dj gebeuren is super cool maar sinds we live elementen toevoegen aan onze sets komt het echt tot zijn recht.”

Om fris de studio in te kunnen is sport een grote leidraad in de carrière van Showtek. Sjoerd legt uit waarom ze gemiddeld vier keer per week sporten. “Het bevordert gewoon onze creativiteit. Je raakt mentaal meer ontspannen en daar haal je meer uit. We gaan vaak hardlopen en dan niet als hobbyisten, maar tot het naadje.”

De twee zijn op elkaar afgestemd zoals alleen broers dat kunnen. Als ik vraag of er soms onderlinge irritaties zijn dan blijft het even stil. Uiteindelijk grapt Sjoerd dat de flauwe woordgrappen van Wouter soms best irritant zijn. Waarop Wouter reageert dat hij Sjoerd zijn verhaal over zijn Mercedes nu ook al achthonderd keer heeft aangehoord. (red.: de Mercedes C63 AMG van Showtek is in 2011 gestolen) Ze zijn spontaan, grappig en heel down to earth.  

Showtek in de toekomst

In de toekomst is Showtek van plan om vaker met live artiesten te touren. “Het hele dj gebeuren is super cool maar sinds we live elementen toevoegen aan onze sets komt het echt tot zijn recht. Dan zijn we soms met een groep van vijftien man op tour, dat is super kicken”, aldus Sjoerd. Op hun eigen label ‘Skink’ zal er komende tijd meer gereleased worden. “We hebben hier pas drie releases op uitgebracht. Dat komt omdat we eigenlijk alleen platen willen uitbrengen die niet alleen aansluiten op onze stijl, maar ook nog eens het verschil gaan maken. Er staan al wat dingen in de planning dus er gaat zeker meer continuïteit in komen”.

Voordat ze met muziek bezig waren wilde Wouter graag profbasketballer worden. Sjoerd wilde het liefst een beroep waarin hij zijn liefde voor honden met sport kon combineren. Dat de keuze voor de muziek de juiste is geweest zullen alle fans beamen en wordt bevestigd door een 17e plek in de DJMag top 100 .

Fotografie: Instagram @showtek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s