Interview: Firebeatz “We willen gewoon plezier hebben”

Het Duo Firebeatz bestaande uit Tim Smulders en Jurre van Doesselaar maakt na een fantastisch jaar hun entree op de 56ste plek in de DJ Mag top 100. 

Gepubliceerd op DJ Guide, 13 november 2014

Nadat het house duo in 2008 twee radio hits scoorde met ‘Speak Up’ en ‘We Are Going Back’, zijn ze als een speer doorgegaan met hun volgende hit ‘Hidden Sound’, die op #7 eindigde op Beatport. De track ‘It’s Like That’ stond in 2011 in maar liefst vier verschillende landen op nummer één. Met support van onder andere Steve Angello, David Guetta, Dirty South en Chocolate Puma, werd het hoogtijd dat dit talentvolle duo een plek veroverde in de DJ mag top 100. Grote artiesten als Justin Timberlake en Rihanna kozen Firebeatz uit voor het produceren van een remix. En aankomend jaar kunnen we nog veel meer van het duo verwachten.

“Over tien jaar komt er dan misschien wel zo’n greatest hits album uit.”

“We hebben net een plaat met Calvin Harris gemaakt, deze komt in november uit”, zegt Tim. “Dat stond al een tijdje op ons lijstje. Ook komt onze samenwerking met Chocolate Puma uit, de vierde alweer. Zij hebben een hele andere sound, maar desalniettemin gaan we gewoon elk jaar een keer de studio in om lekker te jammen. Daar komt altijd iets leuks en aparts uit. Het zijn ook gewoon oude helden voor ons”. Deze traditie wil Firebeatz er zeker in houden.“Over tien jaar komt er dan misschien wel zo’n greatest hits album uit.”

Firebeatz ft Dub Vision

Ook met het duo Dub Vision kan Firebeatz goed overweg. “We zijn met een nieuwe plaat begonnen, maar dat lukte nog niet echt”, aldus Jurre. “Maar we hebben het nog niet opgegeven en het staat zeker nog in de planning om een nieuwe plaat af te maken. Als wij met Dub Vision de studio ingaan maken we elkaar helemaal gek. Daar kan alleen maar iets moois uit komen.” 

Buiten de vele samenwerkingen die we van Firebeatz kunnen verwachten, liggen er ook al veel platen klaar van hunzelf. Jurre spreekt namens beide als hij zegt dat ze vooral wachten om het op het juiste moment te releasen bij hun vaste label Spinnin Records. Maar ook SIZE, Defected, CR2 en Nevouw zullen nog nieuwe platen van ze uit brengen.

Officiële remixes

Met een toffe cv aan officiële remixes voor Internationale A-list artiesten loopt het duo nog niet naast hun Schoenen. Grote namen als Flo Rida, Snoop Dogg en Timbaland zijn nog maar het begin.

“Veel mensen denken altijd dat je dan ook met zulke artiesten in de studio zit, maar dat is niet zo”,zegt Tim. “Ze benaderen je wel persoonlijk om een plaat te maken, dus je hebt wel contact met ze, maar daar blijft het dan ook bij. Misschien komt daar ooit een keer verandering in en worden we uitgenodigd op een tof verjaardagsfeestje of première, dat zou wel leuk zijn.”

“We mochten laatst met een watervaste stift op een meisje haar voorhoofd onze handtekening zetten.”

Jurre & Tim in de USA

Firbeatz is momenteel vaak in Amerika voor hun optredens. “Alles in Amerika is leuk om te doen. Vooral in Miami. Onze fans zitten ook meer in het buitenland. In Nederland moet je eerst een plaat op de radio gehad hebben. Nu we er een paar hebben gehad, begin je te merken dat we ook hier steeds bekender worden. In het buitenland maken we van alles mee, zo mochten we laatst met een watervaste stift op een meisje haar voorhoofd onze handtekening zetten. En natuurlijk ook op veel borsten”, aldus Tim.

Ondanks dat Firebeatz al veel shows heeft gedaan zal EDC Vegas hun altijd bij blijven. Volgens Jurre één van hun hoogtepunten. “Er staat daar 40.000 man los te gaan. Je bent dan zo gefocust, de tijd staat dan even stil. Je hebt dat echt niet meer door, er is zoveel energie. Als het klaar is krijg je gewoon stuiptrekkingen en denk je wel; wat is hier gebeurd. Toen het besef kwam dat we gewoon op één van de vetste feesten van de wereld hadden gestaan, was ik wel even trots en dacht ik ook; dit is eigenlijk wel heel erg goed wat we nu doen.”

De Roackacademie

De vrienden die elkaar kennen van de Rockacademie in Tilburg zijn na een verplichte samenwerking nooit meer uit elkaar gegaan. “Het klikte meteen. Het voordeel van samenwerken is ook dat we eigenlijk nooit in een creatieve dip zitten”. Jurre sluit zich hier bij aan. “We kunnen alles bespreken, vragen en overleggen waardoor het alleen maar beter kan worden en zo ga je om en om te werk. We hebben wel ieder een eigen studio dus je zit niet op elkaars lip”. Samenwerken als duo geeft alleen maar voordelen volgens de vrienden.

“Na de zomer hebben we elkaar wel even minder gezien omdat we helemaal ziek waren van het reizen”, zegt Jurre. In drie maanden kwamen ze maar één weekje thuis. “We zijn elkaar nooit zat maar je hebt gewoon even tijd nodig om bij te komen van alles. In het begin duurde dat langer dan nu. Toen hadden we twee dagen nodig om bij te komen van een jet lag. Nu gaat dat een stuk sneller.”

Broodje frikandel speciaal

Buiten hun familie en vriendinnetjes, mist Firebeatz vaak een broodje frikandel speciaal als ze in het buitenland zijn. “Als we terugkomen eten we vaak dat soort dingen. En verder is het heel chill om FiFa te spelen en te relaxen. We doen ook veel aan sport. Ik kickboks en Jurre voetbalt”. Voetballen terwijl je de wereld over reist is niet de meest praktische sport, maar Jurre heeft daar wel oplossingen voor. “Ik kan door de weeks nog best vaak mee trainen. Dat ik een wedstrijd mee kan spelen komt nauwelijks voor. Maar als ik de mogelijkheid zie, dan doe ik dat zeker. Dan ga ik rechtstreeks vanaf het vliegveld door om nog de laatste helft mee te kunnen spelen. Of andersom en speel ik alleen het eerste gedeelte voordat we weg moeten”.

“Vroeger wilde je gewoon brandweer worden of Michael Jackson zijn.”

Onverwacht DJ duo

Het succesvolle duo wist dat ze in de muziek wilden werken, maar had nooit verwacht dat dat als DJ duo zou zijn. “Vroeger wilde je gewoon brandweer worden of Michael Jackson zijn.” Jurre ziet het wel als een probleem dat tegenwoordig vaak jonge kinderen op latere leeftijd DJ willen worden. “Het gaat bij veel van hen dan niet om de muziek, maar om het imago. En om dj te zijn moet je het toch echt wel voor de muziek doen. Dat is de basis. Zonder die basis houdt je het ook niet vol in deze industrie”.

Het gepassioneerde duo Firebeatz kenmerkt zich door hun sound en dat willen ze ook graag zo houden. Ook blijven ze voorlopig nog lekker in Nederland wonen en doorwerken aan de carrière waar ze al zo goed mee op weg zijn. “We willen gewoon plezier hebben”, stemmen Tim en Jurre in.

Fotografie: Instagram @firebeatz

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s